Gravatorul laser CO2 este un aparat complex care combina (1) un sistem mecanic de precizie cu (2) un sistem optic de taiere cu laser, toate comandate de (3) un sistem electronic computerizat. Pentru ca pe piata sunt aparate aparent similare la toate categoriile de pret, voi face aici o departajare tehnica, pentru ca pentru un necunoscator ele par sa fie la fel si sa faca acelasi lucru.
(1) Sistemul mecanic
Intai de toate cel mai important lucru este șasiul/structura. O structura care nu este rigida poate sa se deformeze sau sa se contorsioneze usor in timp si asta va duce la erori, pierderea pasilor si/sau decalibrarea sistemului optic. Ca atare, daca doua utilaje par identice, alege-l pe cel care e mai greu.
Tot la capitolul mecanica intra prtea de miscare a aparatului. In general la gravatoarele laser miscarea e realizata de niste motoare (pas cu pas sau, uneori, servomotoare) care angreneaza niste curele dintate si misca pe doua axe capul de taiere (cel prin care iese raza laser). Pentru miscare/culisare sunt necesare niste ghidaje. Acestea pot fi bare rotunde (ieftin si prost)
sau ghidaje liniare prismatice. Uneori, mai rar, e un sistem cu doua bare rotunde combinat cu niste role, cu ajustare excentrica. E un sistem bun, dar complicat, daca se poate l-as evita. Cel mai bun si cel care asigura rigiditate optima este sistemul cu ghidaje liniare prismatice si patine cu bile recirculabile.
(2) Sistemul optic de taiere cu laser.
Acesta este compus din urmatoarele componente:
- Sursa de inalta tensiune
- Tubul laser
- Oglinzile de reflexie
- lentilele de focalizare