Laser CO2 - cum sa il alegi si ce sa urmaresti

Aici se gasesc subiectele care sunt de interes pentru incepatori si raspunsurile la problemele comune
Post Reply
admin
Site Admin
Posts: 44
Joined: Wed Mar 25, 2020 6:05 pm

Laser CO2 - cum sa il alegi si ce sa urmaresti

Post by admin »

Foarte multe persoane aflate la inceput in domeniul prelucrarii cu laser vor sa isi cumpere un aparat, asa ca am scris acest ghid ca sa fac mai usor de inteles anumite aspecte tehnice.

Gravatorul laser CO2 este un aparat complex care combina (1) un sistem mecanic de precizie cu (2) un sistem optic de taiere cu laser, toate comandate de (3) un sistem electronic computerizat. Pentru ca pe piata sunt aparate aparent similare la toate categoriile de pret, voi face aici o departajare tehnica, pentru ca pentru un necunoscator ele par sa fie la fel si sa faca acelasi lucru.

(1) Sistemul mecanic
Intai de toate cel mai important lucru este șasiul/structura. O structura care nu este rigida poate sa se deformeze sau sa se contorsioneze usor in timp si asta va duce la erori, pierderea pasilor si/sau decalibrarea sistemului optic. Ca atare, daca doua utilaje par identice, alege-l pe cel care e mai greu.
Tot la capitolul mecanica intra prtea de miscare a aparatului. In general la gravatoarele laser miscarea e realizata de niste motoare (pas cu pas sau, uneori, servomotoare) care angreneaza niste curele dintate si misca pe doua axe capul de taiere (cel prin care iese raza laser). Pentru miscare/culisare sunt necesare niste ghidaje. Acestea pot fi bare rotunde (ieftin si prost)
IMG_20231110_073302.jpg


sau ghidaje liniare prismatice.
IMG_20231110_073459.jpg
Uneori, mai rar, e un sistem cu doua bare rotunde combinat cu niste role, cu ajustare excentrica. E un sistem bun, dar complicat, daca se poate l-as evita.
Inner-Slide-Guide-Rails.jpg
Cel mai bun si cel care asigura rigiditate optima este sistemul cu ghidaje liniare prismatice si patine cu bile recirculabile.
13471010.jpg


(2) Sistemul optic de taiere cu laser.
Acesta este compus din urmatoarele componente:
  • Sursa de inalta tensiune
Aceasta este componenta care preia tensiunea din retea (230V) si o transforma intr-un curent de inalta tensiune (19-38kV), necesar pentru a crea radiatia laser. La laserele chinezesti prezente pe piata românească sunt diferite marci de surse: noname (fara marca), Vevor - ei nu produc nimic, dar iau produse si isi pun marca pe ele.
  • Tubul laser
Este un tub din sticla, inchis ermetic, de obicei umplut cu gaz CO2 sau cu un amestec de gaze inerte, care are intr-un capat un anod (pe unde preia inalta tensiune produsa de sursa si in capatul celalalt un catod (pe unde se face descarcarea tensiunii dupa formarea razei laser) si in interiorul caruia se produce o descarcare electrica de inalta tensiune. In capatul unde se afla catodul este o prima lentila de focalizare, pe unde iese raza laser produsa in interiorul tubului si este directionata catre sistemul de oglinzi de reflexie. Am atasat mai jos si schema de principiu dupa care functioneaza cele enumerate.
  • Oglinzile de reflexie
Articol incomplet. Va urma.

  • lentilele de focalizare
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Post Reply