mini freza

Sfaturi si recomandari in ceea ce priveste utilajele hobby, home made sau DIY
Post Reply
Erwin

mini freza

Post by Erwin »

Neavând nevoie de multe piese ci doar unicate am considerat că nu merită să construiesc sau să cumpăr o maşină CNC, nu aş amortiza costurile niciodată.

Am luat o masă X-Y din fontă, cea mai mică, 180x100mm, cu acţionare manuală. Am primit o ţeavă patrată de 100mm cu pereţi de 4mm de 1m lungime şi o placă rotundă de oţel de 10mm grosime, cu un inel sudat la margine, destul de mare pentru a deveni placa de bază. Urmează să sudez o bucată de ţeavă pe această placă de bază şi probabil că o să le umplu cu epoxy-beton pentru a mări rigiditatea montantului. Ce nu am încă este axa Z. Aş încerca să pun deocamdată ca motor de frezare polizorul drept de la Lidl pentru care am făcut deja un suport. Dacă se va dovedi prea slab probabil că voi lua un motor de frezare adevărat, de maxim 1KW.

Întrebările sunt mai multe:
- Ce ghidaje să pun pe Z?
- Să pun şurub sau cremalieră pentru avans?
- Să fie din fontă sau merge şi aluminiu? (vreau să frezez în metale nefieroase şi alte materiale)
panta rhei
admin
Site Admin

Re: mini freza

Post by admin »

La obiect:
- pentru rigiditate sporita, ghidaje liniare cu rectiune rectangulara, nu rotunda.
- pe Z, surub cu bile.
- merge si din aluminiu, oricum din fonta nu va iesi in limita de cost dorita
Erwin

Post by Erwin »

Mulţumesc.

Am să caut mai întâi dacă nu găsesc un modul liniar gata făcut, nu cred că ies mai ieftin dacă-l fac eu din componente. Pe la poporul chinez prieten sunt destule, am găsit ieri inclusiv module din fontă pentru o axă, cu coadă de rândunică, cu acţionare manuală. Îmi este suficient aşa ceva, cu condiţia să se încadreze în dimensiuni şi preţ.
panta rhei
Erwin

Post by Erwin »

Nu am gasit un modul gata facut la un pret convenabil, aveti cunostinta de vreun furnizor bun, chiar si in China, nu e problema de timp, doar sa nu coste transportul mai mult decat piesa (am gasit unele la 50$ care vin cu DHL, cea mai ieftina varianta, la 140$)...
panta rhei
admin
Site Admin

Post by admin »

Eu am asa ceva, la 165 Euro+TVA. Este destul de mica, 185x100mm, dar de buna calitate.
masacruce.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Erwin

Post by Erwin »

Da, una de la tine am luat. Erwin este doar un nickname pe care-l folosesc pe forumuri mereu (e o poreclă veche). Dar nu are rost să mai iau una și s-o stric. Facem clasic cu ghidaje Hiwin+șurub trapez sau pătrat.
panta rhei
Erwin

Post by Erwin »

Update.

Am luat un motor de frezare Teknomotor de 0.55KW cu pensetă ER20 și un set de ghidaje+patine puse deja pe o placă solidă din aluminiu. Inițial am vrut să construiesc eu partea asta folosind un ax prelungitor ER16, rulmenți radial-axiali cu bile și un motor de mașină de spălat. Nu mi-a ieșit "pasența" pentru că erau prea multe piese de făcut pe strung și freză iar atelierul la care am acces e la 2h de mers cu mașina iar apropritarul nu are timp ca mine.

Coloana este aproape gata, sudată o placă groasă la bază pentru asamblarea pe placa de bază. Dar nu are 4mm grosime ci doar 3mm așa că voi fi obligat s-o întăresc. Mă gândesc să pun în interior încă o țeavă pătrată și între ele să umplu cu nisip sau beton (epoxy). Le-am vopsit cu o vopsea lovitură de ciocan gri închis primită de la un vecin care m-a ajutat și cu curățarea ruginii.

Zilele astea am construit din plăci groase de aluminiu un suport pentru motor care va sta pe patine și va asigura distanța necesară de la axa frezei la coloană. Am luat un șurub trapezoidal cu piuiță pentru avansul pe Z, T1205. Șurubul nu încăpea între șine așa că l-am pus deasupra. Va fi acționat de o roată de mână gradată, poate găsesc ceva gata făcut. Vreau să adaug ulterior un sistem de reglaj fin și măsurare cum am văzut la o freză profesională.

Toate piesele le-am făcut pe actuala mașină, formată dintr-un suport de găurit, bohrmașină Bosch profesională de 700W și masa în cruce. Problema ei este că vibrează rău și nu am un control fin al avansului pe Z. Revin cu poze.
panta rhei
Erwin

Post by Erwin »

Am folosit cu succes mini freza pentru piese din aluminiu, fontă, alamă și chiar oțel (cu adaos și turație mică și freză din carbură). Am întărit coloana cu o placă din fier de 5mm grosime pe care am lipit-o în interiorul țevii pătrate cu beton SIKA (epoxy+nisip). Rigiditatea a crescut iar zgomotul și vibrațiile s-au redus substanțial, principalul avantaj fiind creșterea preciziei suprafețelor. Urmează să o umplu cu pietricele sau balastru pentru a reduce și mai mult vibrațiile, nu vreau să torn beton definitiv ca să o mai pot muta sau modifica fără ajutor.
panta rhei
Post Reply